Thursday, September 6, 2012

Product review: Mary Kay Melacep Whitening system

Sebelum aku terlupa, hari ni aku nak buat review product.
Dah lame x buat review. Dah macam2 produk aku guna tapi xsempat nak share.
So hari ni aku nak share satu produk penjagaan dan pencerahan wajah..iaitu..

Melacep Whitening system from Mary Kay! :D

Sekarang ni dah masuk bulan ke 3 aku pakai product ni.
Biasa la perempuan kan memang obses dengan produk pencerahan. Hehehe..
Mula2 aku pakai kulit aku memang bagi tindak balas yang kurang menyenangkan.
Jerawat tetiba naik tapi bukan banyak2 la. Die naik sikit2 kat tepi2 pipi tu.
Tapi aku teruskan jugak sebab aku tanya senior aku pasal ni and die cakap itulah tanda produk tu bertindak balas ngan kulit.
Ok fine.
After 2 weeks jerawat dah hilang and warna kulit aku sekata.
Tapi belum betul2 cerah lagi la. Then teruskan pakai lagi sampai la masuk sebulan.
Aku kan pakai foundation Mary Kay jugak kan, so 1st color yang aku pakai is Beige 5 (warna untuk kulit sawo matang)
Then after sebulan tu budak opis aku tegur apsal muka nampak macam kene sunburn gelap semacam.
Then balik rumah lepas cuci muka tengok ok je kulit aku xde gelap pun.
Pastu baru teringat pasal foundation. Esoknya g keje aku tukar pakai Beige 3 (warna untuk kulit kuning langsat) pulak. Baru la ok macam kulit normal.
So I stick to Beige 3 la.
And until now aku terpaksa tukar lagi warna foundation sebab ade lagi yang tegur pasal warna kulit aku.
And now I wear Ivory 5 warna cerah tuu.. heheh :D

FYI, tips foundation :
Kalau korang pakai foundation yang shade lebih gelap dari warna kulit, kulit korang akan nampak gelap n kusam.
Kalau pakai yang shade terlebih cerah pulak dari warna kulit, kulit akan nampak pucat or kelabu.
So kalau nak pilih foundation yang sesuai, calit sikit kat rahang, sapu and blendkan.
Kalau warna tu blend dgn warna kulit it means, yes that is your color :)

Am I going to continue using this products?

Yes. 1st sebab die berkesan and die haluskan kulit jugak di samping mencerahkan, 
2nd sebab die bebas dari bahan2 kimia berbahaya macam hydroquinone dll, and die gunakan extract pencerahan dari tumbuhan macam Kakadu extract and so on.

Are you going to recommend this products?

Yes. Tapi aku advise before pakai set Melacep ni, kalau korang ade masalah cam jerawat ke better pakai set Botanical Efects dulu. Sebab die akan selesaikan masalah tu and bila pakai pencerahan memang hasilnye tip top la :D


Nak tau lebih lanjut tentang product ni bleh tgok my contact kat sebelah ni haa -->
Thanks for reading ^.^



24 comments:

  1. nak tanya la...nape lepas pakai mary kay....dah 2 minggu tapi still naik jerawat kecil2 kat atas dahi...n sikit2 kat tempat lain...betul ke sebab sblm ni saya pernah pakai macam2 produk...so macamana yerk...adake produk ni tak sesuai dgn kulit saya? patutke saya stop...hmm....

    ReplyDelete
  2. saya nak bertanya sikitla...saya dah pakai mary kay hampir 2 minggu....tapi lepas tu naik jerawat kecil2 kat dahi n sedikit di pipi n dagu...betul ke sbb sblm ni sy pakai macam2 produk...so patut ke saya teruskan dgn mary kay...or any suggestion...
    tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye Intan :)
      Awak pakai Mary kay yg mane satu ye?
      Botanical effects or Melacep?
      Kalau jerawat halus n kecil2 tu mmg biasa sebab die dlm proses pulihkan n kluarkan chemical dr kulit kte.
      n tgok jgk previous product kte pkai ape.
      Klau previous kte byk pkai yg mcm pglupasan lg byk jrwt yg akn kluar.
      Tp Intan jgn rsau sbb jrawat tu dlm 2-3 mggu akn surut n lpas tu mmg xnaik dah.
      Sye mmula pkai dlu pn jd yg same gak.
      So awk truskan je pkai k,n konsisten.
      Dun worry :)

      Delete
  3. sy berumur 38yrs, masalah pigmentation diseluruh wajah,skin kering sikit.
    which product you sugges, melacep whitening or timewise, atau combination of the product is ok?

    ReplyDelete
  4. hye anonymous. sorry for late reply.
    ok untuk amsalh pigmentation n kulit kering, it is the best utk awak pakai set botanical effects F1 untuk kulit kering, and for supplement guna dark spot serum n whitenging essence untuk cerahkan pigmentation tu. mcm mana saya boleh contact awak ye? :)

    ReplyDelete
  5. Assalammualaikum....blh tlg bg suggestions tk....sy bru na try product mary kay ni...tp xtau na pilih yg mna...kulit sy jenis brminyak...n jerawat selalu naik bsar2...scar jerawat pn susah na hilang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..
      boleh contact saya/whatsapp di 0173262007 untuk further consultation :)

      Delete
  6. Blh suggest x?kulit sy kering dan bjeragat..produk MK mn ye yg sesuai

    ReplyDelete
    Replies
    1. kulit kering n berjeragat perlu pakai Botanical Effects mix dengan Melacep.
      Untuk penerangan lanjut boleh whatsapp saya di 0173262007 :)

      Delete
  7. Saya baru nk cuba pakai produk MK . Tp sy ada masah kulit yg agak oily .dan tumbuh nya jerawat kecik2 . Dan juga masah parut2 jerawat . Sy kompius nk guna set mana . Boleh ke klau campurkan produk guna set whitening dan juga botanical MK ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup boleh je..for better explanation awk boleh ctc saya 0173262007 :)

      Delete
    2. Sy dh pakai mk dri bln 7..tp skg teringin nk cerah..produk apa yg sesuai..

      Delete
  8. Sy umur 38..kulit sy jenis kombinasi..kadang2 naik jerawat tp xbanyak..cuma skrg ada masalah pigmentasi.. produk apa yg sesuai?

    ReplyDelete
    Replies
    1. melacep is the best utk masalah pigmentasi :)

      Delete
  9. Kalau umur 21 sesuai ke guna botanical f1??sebb klit jadi keringlah..tp bc ckp healing

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesuai. yup mmg healing sbb skin awk too dry tu

      Delete
    2. Sy Ada cleanser f1 +Oil hydrator+pore minimizer untuk di let go.bru guna 2x.do w'app 0179731287..sy bkn healing crisis tp sy Ada masalah kulit mmg sedia Ada Dan tidak boleh pakai apa2 produk.bru guna 2kali

      Delete
    3. Lupa bg no.0179731287.nk bg sparuh harga je..sorry admin tumpang sini..T__T

      Delete
  10. Assalamualaikum..mohon pndangan...saya baru je 2 mgu try mary kay ni, timewise set...tapi muka jadi gatal2 sgt, menggelupas dan keluar bintik2 parut...sebelum ni kulit ok licin xde masalah...sekarang comot dah..normal ke keadaan ni...

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum..mohon pndangan...saya baru je 2 mgu try mary kay ni, timewise set...tapi muka jadi gatal2 sgt, menggelupas dan keluar bintik2 parut...sebelum ni kulit ok licin xde masalah...sekarang comot dah..normal ke keadaan ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..
      boleh tau skin history sis sblum mary kay?
      produk apa yg sis guna sebelum ni n apa jnis kulit sis?

      Delete
  12. Slm.. Dh pakai mary kay about 1mnth..tp nape ye bile pakai, muke nmpak burn.. Hitam..dan jerawat kuar di dahi.. ke itu detox?.. Sblm ni mmg penah pakai produk putihkan muke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sebelum ni pernah guna produk putih segera, mmg akn ada reaction mcm tu sbb tgh heal lg kesan chemical produk tu. biasanya kulit kene bagi relax and treatment terlebih dahulu

      Delete

Pujian