Sunday, July 17, 2011

basic steps nak makeover wajah sendiri *wink*

Hari ni aku just nak share cara-cara pakai make up dengan senang.
Tapi versi aku la ye. :p
Tak de la pro sangat bab-bab makeover ni, tapi boleh laa kalau setakat nak makeup pergi keje or jalan-jalan kan..
Hehehe jom.


1. Cuci muka dengan facial wash. Any product yang sesuai dengan kita.


2. Pakai mosturizer. Patutnya pakai toner dulu, tapi aku tak pakai toner sebab kulit aku akan jadi berminyak. Aku guna Simple-light mosturizer :



Benefits? Yang ni best sebab die colorless, no perfume, tekstur dia ringan and of kos, mosturizing. So aku assume tak banyak sangat chemical die pakai. Betul tak? Hehe

3. Pakai foundation or BB Cream. I used Maybelline BB Cream.Tak berminyak and ade banyak benefits. Plus, die ade SPF26 sekali untuk UV protection memandangkan aku malas pakai sunblock. :p

liyana jasmay 

4. Pastu pakai la compact powder sebab tak nak muka nampak kilat-kilat. Aku pakai Silkygirl-Magic BB.
  
5. Pastu kalau rajin, aku letak loose powder pulak, bagi nampak kemasan yang lagi natural. Kalau rajin la. So I use Elianto-sheer loose powder. Yang ni 

amende nampak hijau je ni

6. Done with face. Move on to eyes. Eyeliner ialah bende wajib yang aku akan pakai bila nak keluar. Kecuali kalau nak pegi buang sampah tu tak de la kan? Kalau rajin aku pakai eyeshadow sekali. Tapi jarang aku rajin. Favorite eyeliner aku still in-2-it liquid eyeliner ngan Silkygirl double intense forever!Sebab die bestttt yeay! ^_^



7. Pastu curl your lashes, then apply mascara. Aku suka Maybelline - Magnum. Sebab die buat bulu mata nampak lagi panjang n tebal tak payah pakai bulu mata palsu yang berat susah nak bukak mata tu pun still bervolume mata i tau. Ahahaha. Tak caye? See this



 Ni versi malas, pakai eyeliner saje.


8. Settle mata. Pakai blusher pulak Sebab blusher tu warna pink-pink or mrah-merah, die bagi efek kulit nampak sihat and natural and comel. Ok tu aku tambah. Hahaha. So aku pakai Za blush vibrantor. Nana Macarona suggest kan n I like it :)

10. Last sekali pakai la lipstick. Kalau makeup mata dah sarat, pakai lipstick warne nude. Kalau mata tak sarat sangat, boleh la pakai lipstick warna terang-terang. 

Aku kan, selalu silap pakai lipstick sebab kadang-kadang dah lambat pegi kelas aku main belasah je pakai mane-mane lipstick yang aku suka. 
Contihnye, just pakai eyeliner pastu pakai lipstick nude. Apekah?
Selalu kene marah ngan Wanie sebab salah lipstick buat muka aku nampak pucat sometimes. Ye la Wanie, aku tau ko suke yang meriah-meriah. Hahaha :p
Tapi thanx for your care, sekarang ni aku dah pandai pilih lipstick tau :)

So tu je lah stepsnye. 10 je, tak banyak kan? 
Try la kalau nak :D






    

4 comments:

  1. bnyknye~ mls~ xde ke yg satu step je? hahaha

    ReplyDelete
  2. klau 1 step bkn name make over la kan.haha :p

    ReplyDelete
  3. mengong..smpat ag kutuk aku..ckik ko kang..

    ReplyDelete
  4. ble aku kutuk ko?
    aku puji kot.hahaa

    ReplyDelete

Pujian